SEO - Οδηγός για αρχάριους

Στην αναζήτησή σας για κατασκευή ιστοσελίδας, σίγουρα θα έχετε ακούσετε για τον όρο SEO. Τα αρχικά προέρχονται από τις λέξεις Search Engine Optimization. Πρόκειται για όλες τις ενέργειες που γίνονται ώστε μια ιστοσελίδα να καταταχτεί καλύτερα στις μηχανές αναζήτησης. Όλα αυτά που έχετε ακούσει και που έχετε διαβάσει σχετικά με το SEO μπορεί να σας φαντάζουν δύσκολα να τα κατανοήσετε και πόσο μάλλον να τα πραγματοποιήσετε. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι και πυρηνική φυσική. Αν ψάχνετε τρόπο για το πως να βελτιώσετε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας, διαβάστε το ακόλουθο οδηγό για αρχάριους.

Επισκεψιμότητα (και πως πραγματικά το SEO λειτουργεί)

Ο σκοπός του SEO είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που ψάχνουν να σας βρούνε στο διαδίκτυο, να μπορέσουν να σας βρούνε. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το περιεχόμενο των σελίδων του ιστότοπού σας να ταιριάζει με αυτό που οι άνθρωποι προσπαθούν να βρούνε.

Παράδειγμα.

Έχετε μια ιστοσελίδα και πουλάτε κέικ. Στην ιστοσελίδα σας, αναφέρεστε με τον τρόπο τον οποίο φτιάχνετε τα κέικ και μιλάτε συχνά για τα διαφορετικά υλικά τα οποία χρησιμοποιείτε. Δεν υπάρχει πολύς ανταγωνισμός για τις λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με τα υλικά και εσείς δημοσιεύοντας συνεχώς περιεχόμενο σχετικά με τα υλικά καταφέρνετε να βρίσκεστε στην πρώτη σελίδα για διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιείτε για την δημιουργία των κέικ.

Το πρόβλημα.

Οι άνθρωποι που ψάχνουν για κάποια υλικά πιθανών να θέλουν να φτιάξουν το κέικ, μόνοι τους. Οπότε είναι απίθανο να ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα κέικ από εσάς. Εσείς θα πάρετε αρκετή επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας, αλλά σίγουρα κανένας από τους επισκέπτες δεν θα αγοράσει κέικ, γιατί οι επισκέπτες είχαν διαφορετικό στόχο.

Η λύση.

Αν θέλετε το SEO πραγματικά να δουλέψει για εσάς, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι σας ταιριάζουν με τους στόχους των επισκεπτών σας. Άρα το θέμα δεν είναι μόνο η επισκεψιμότητα αλλά η σωστή επισκεψιμότητα. Είναι να καθορίσετε το τι θέλετε και στην συνέχεια να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενο της ιστοσελίδα σας για τις λέξεις κλειδιά που θα φέρουν τους επισκέπτες που θα θέλουν αυτό που εσείς τους προσφέρετε.

Λέξεις Κλειδιά

Πως μπορείτε να ανακαλύψετε αυτές τις λέξει κλειδιά;

Πολύ απλά, με την έρευνα. Σαφώς η έρευνα είναι κουραστική. Είναι όμως απαραίτητο μέρος για την εξεύρευση των σωστών λέξεων κλειδιών. Θα πρέπει να βρείτε λέξεις κλειδιά που:

  • Να έχουν υψηλό ποσοστό αναζήτησης.
  • Να έχουν χαμηλό ανταγωνισμό.
  • Να έχουν σχέση με το περιεχόμενο της ιστυοσελίδας σας.

Υπάρχουν αρκετά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν στην εύρεση των σωστών λέξεων κλειδιών αλλά το πιο δημοφιλές είναι το εργαλείο αναζήτησης λέξεων κλειδιών της Google. Παρέχει αποτελέσματα με βάση τις πραγματικές αναζητήσεις στην μηχανή αναζήτησης της Google. Πριν όμως ξεκινήσετε, θα πρέπει να αποφασίσετε με ποιο τρόπο θα περιορίσετε τις λέξεις κλειδιά που θέλετε. Μπορεί να βρείτε λέξεις κλειδιά με υψηλή επισκεψιμότητα που θα σας φέρουν επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας. Μπορεί όμως να βρείτε πολλές λέξεις κλειδιά με χαμηλή επισκεψιμότητα που θα σας φέρουν συνολικά περισσότερους επισκέπτες από λέξεις κλειδιά με υψηλή επισκεψιμότητα.

Παράδειγμα

Η ιστοσελίδα της Amazon δέχεται χιλιάδες επισκέψεις από την λέξη κλειδί DVD αλλά δέχεται και εκατομμύρια επισκέψεις από το σύνολο των επιμέρους τίτλων DVD, για παράδειγμα Starwars, Spiderman κ.λπ. Μεμονωμένα κανένας από τους τίτλους αυτούς δεν μπορεί να φτάσει την επισκεψιμότητα της λέξης κλειδί DVD, αλλά συλλογικά ο όγκος της επισκεψιμότητας των τίτλων σίγουρα ξεπερνάει την λέξη κλειδί DVD.

Πως μπορεί αυτό να βοηθήσει την ιστοσελίδα σας; Δεν χρειάζεται να επικεντρωθείτε μόνο σε δημοφιλής λέξεις κλειδιά, αλλά θα μπορούσατε να συνδυάσετε και λέξεις κλειδιά χαμηλής επισκεψιμότητας.

Δημιουργία Περιεχομένου

Δημιουργία περιεχομένου

Αφού επιλέξετε τις σωστές λέξεις κλειδιά, μπορείτε να ξεκινήσετε την δημιουργία του περιεχομένου σας. Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν ρομπότ που ανιχνεύουν αυτόματα την ιστοσελίδα σας. Στην συνέχεια διαβάζουν το περιεχόμενο της και μετά αποφασίζουν για ποιες λέξεις κλειδιά θα την κατατάξουν. Μπορείτε να επηρεάσετε τις αποφάσεις αυτών των ρομπότ βελτιστοποιώντας στρατηγικά το περιεχόμενο της ιστοσελίδα σας για ορισμένες από αυτές τις λέξεις κλειδιά. Όμως χρειάζεται προσοχή ώστε να μην δημιουργείτε περιεχόμενο μόνο για τα ρομπότ των μηχανών αναζήτησης. Είναι καλύτερο να επικεντρωθείτε πρώτα στους ανθρώπους, δημιουργώντας ενδιαφέρον και πλούσιο περιεχόμενο και στην συνέχεια να βελτιστοποιείτε το περιεχόμενο για τις μηχανές αναζήτησης, χωρίς να θυσιάζετε την ποιότητά του. Δώστε λοιπόν προσοχή:

  • Τίτλοι - Δημιουργήστε εντυπωσιακούς τίτλους που να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Έχετε μια ευκαιρία να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση.
  • Λέξεις κλειδιά - Διαλέξτε λέξεις κλειδιά, που θα σας φέρουν επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας και είναι σχετικές με αυτήν.
  • Σύνδεσμοι - Συνδέστε την ιστοσελίδα σας με άλλες ποιοτικές ιστοσελίδες σχετικού ενδιαφέροντος με την δική σας.
  • Ποιότητα - Προσπαθήστε να δημοσιεύετε μοναδικό και ποιοτικό περιεχόμενο. Αυτό θα κάνει τους ανθρώπους να έρθουν στην ιστοσελίδα σας γιατί δεν θα μπορούν εύκολα να βρούνε αλλού αυτό το περιεχόμενο.
  • Φρεσκάδα - Δημοσιεύετε περιεχόμενο που να είναι διαχρονικό και σπουδαίο. Επίσης θα πρέπει να δημοσιεύεται περιεχόμενο σε τακτική βάση.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην δημοσιεύετε το περιεχόμενο κάποιου άλλου δικτυακού τόπου. Αυτό δημιουργεί το διπλό περιεχόμενο και οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να σας τιμωρήσουν για αυτό.

Βελτιστοποίηση του κώδικα

Βελτιστοποίηση του κώδικα

Τα ρομπότ των μηχανών αναζήτησης δεν διαβάζουν μόνο το κείμενο της ιστοσελίδας αλλά μπορούν να διαβάζουν επίσης και τον κώδικα.

Title Tag (Ετικέτα Τίτλου)

Φροντίστε ώστε οι λέξεις κλειδιά να βρίσκονται στην ετικέτα τίτλου. Για να μεγιστοποιήσετε τα περαιτέρω αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, κάθε σελίδα του ιστότοπου θα πρέπει να έχει μοναδική ετικέτα τίτλου.

Meta Description (Μετα - Περιγραφή)

Δεν έχει μεγάλη επίδραση στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης αλλά ενημερώνει τους ανθρώπους σχετικά με το τι είναι αυτό που ψάχνουν και παίζει σημαντικό ρόλο για το αν θα αποφασίσουν να κάνουν κλικ ή όχι. Βεβαιωθείτε ότι οι λέξει κλειδιά βρίσκονται μέσα στις προτάσεις της μετα - περιγραφή σας. Μην δημιουργείται μεγάλες μετα - περιγραφές διότι αυτές αποκόπτονται από τις μηχανές αναζήτησης. Προσπαθήστε η κάθε σελίδα του ιστότοπου να έχει μοναδική μετα - περιγραφή.

Headings (Επικεφαλίδες)

Οι επικεφαλίδες λειτουργούν όπως οι επικεφαλίδες ενός βιβλίου. Η μόνη διαφορά είναι ότι έχουν συγκεκριμένη σειρά. H1, H2, H3, H4 και ούτω καθεξής. Η επικεφαλίδα H1 βρίσκεται στην αρχή της κάθε σελίδας του ιστότοπου. Όσο το περιεχόμενο εμβαθύνει χρησιμοποιείται και διαφορετική επικεφαλίδα, πάντα με την συγκεκριμένη σειρά. Μια ιδιαιτερότητα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μόνο μία H1 επικεφαλίδα στην σελίδα ενώ από τις υπόλοιπες μπορούν να υπάρχουν και περισσότερες από μία. Επίσης βεβαιωθείτε οι επικεφαλίδες να περιέχουν λέξεις κλειδιά σχετικές με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Sitemap (Χάρτης Ιστοσελίδας)

Φανταστείτε το σαν ένα οδικό χάρτη. Ο χάρτης ιστοσελίδας εξυπηρετεί τα ρομπότ των μηχανών αναζήτησης να βρούνε όλες τις σελίδες του ιστότοπού σας. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χαρτών ιστοσελίδας. Άλλοι τύποι διαβάζονται από τους ανθρώπους και άλλοι από τις μηχανές αναζήτησης. Υπάρχουν αρκετά εργαλεία στο διαδίκτυο για να δημιουργήσετε ένα χάρτη ιστοσελίδας. Αφού δημιουργήσετε το χάρτη στην συνέχεια θα πρέπει να τον υποβάλλετε στις μηχανές αναζήτησης έτσι ώστε οι μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύσουν και να ευρετηριάσουν τον ιστότοπό σας.

Domain Name (Όνομα Χώρου)

Τα ονόματα χώρων που περιέχουν λέξεις κλειδιά κατατάσσονται υψηλότερα στις μηχανές αναζήτησης. Ακριβές ονόματα χωρών με λέξεις κλειδιά κατατάσσονται ακόμα υψηλότερα.

URL Structure (Δομή Συνδέσμων)

Θα πρέπει οι διευθύνσεις των σελίδων ενός ιστότοπου να είναι καθαρές. Παράγοντες που κάνουν τις διευθύνσεις σας φιλικότερες προς τις μηχανές αναζήτησης:

  • Διευθύνσεις URL που δεν περιέχουν ξένους χαρακτήρες, π.χ. (!@$%*=;).
  • Μικρές διευθύνσεις URL ταξινομούνται καλύτερα από μακρινές.
  • Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αριθμοί και γράμματα.
  • Μην χρησιμοποιείτε κάτω παύλες. Οι μηχανές αναζήτησης προτιμούν παύλες.
  • Sub Domains (Υπο ονόματα χώρου) ταξινομούνται καλύτερα από ότι οι υποκατάλογοι.

Site Structure (Δομή Ιστοσελίδας)

Ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται οι σελίδες ενός ιστότοπου μεταξύ τους παίζουν μεγάλο ρόλο στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης. Οι σύνδεσμοι μέσα στο περιεχόμενο έχουν μεγαλύτερο βάρος από ότι συνδέσεις σε μία πλαϊνή μπάρα ή ένα υποσέλιδο. Επίσης προσπαθήστε να κρατήσετε το αριθμό των συνδέσεων κάτω από 100, σε κάθε σελίδα του ιστότοπού σας.

Alt Tag (Εναλλακτική Ετικέτα)

Οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να δούνε μια εικόνα. Οπότε είναι απαραίτητο να προστεθεί μια περιγραφή σε κάθε εικόνα που έχουμε συμπεριλάβει στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας. Επίσης καλό θα ήταν η ονομασία της εικόνας να είναι σχετική με την εικόνα.

Links (Σύνδεσμοι)

Οι σύνδεσμοι ίσως είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια του SEO. Όσες περισσότερες ιστοσελίδες συνδέονται με την ιστοσελίδα σας, τόσο καλύτερη κατάταξη θα έχει η ιστοσελίδα σας. Ο λόγος που οι σύνδεσμοι αποτελούν σημαντικό κομμάτι του SEO είναι ότι μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να κάνει μια έρευνα, να δημιουργήσει ή να τροποποιήσει περιεχόμενο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πείσει εκατοντάδες ή χιλιάδες ιστοσελίδες να συνδεθούν με την δική σας ιστοσελίδα. Στα μάτια των μηχανών αναζήτησης όσο περισσότερες αξιόπιστες ιστοσελίδες συνδέονται με την δική σας ιστοσελίδα, τόσο μεγαλύτερο κύρος αποκτά το περιεχόμενο των ιστοσελίδων σας. Πριν ξεκινήσετε να δημιουργήσετε συνδέσμους (Link Building), θα πρέπει να σας αναφέρουμε κάποιες γενικές συμβουλές:

  • Σύνδεσμοι μέσα στο περιεχόμενο έχουν μεγαλύτερο βάρος από ότι συνδέσεις σε μία πλαϊνή μπάρα ή ένα υποσέλιδο.
  • Σύνδεσμοι από σχετικές ιστοσελίδες με την δική σας έχουν μεγαλύτερο βάρος από άσχετες ιστοσελίδες.

Μερικοί τρόποι για να δημιουργήσετε συνδέσμους προς την ιστοσελίδα σας:

  • Social Media (Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης)
  • Directories (Κατάλογοι)
  • Forums

Εάν εφαρμόσετε όλες τις συμβουλές μας, η επισκεψιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης θα αυξηθεί. Χρειάζεται υπομονή. Χρειάζεται χρόνος για τις μηχανές αναζήτησης να ενημερώσουν τα αρχεία τους, καθώς και να ανιχνεύσουν τα δισεκατομμύρια των ιστοσελίδων που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Επίσης σημειώστε ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε να καταλάβετε τι λειτουργεί στην ιστοσελίδα σας και τι όχι. Ότι λειτουργεί σε μια ιστοσελίδα Χ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι λειτουργεί και για την ιστοσελίδα Ψ. Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Αν χρησιμοποιήσετε κακές μεθόδους (Black Hat) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μηχανές αναζήτησης να σας καταλάβουν και να τιμωρηθείτε για αυτό. Δεν αξίζει τον κόπο.

Καλή Προσέγγιση

Μια καλή προσέγγιση

  • Καταλάβετε τι ψάχνουν οι άνθρωποι.
  • Δημιουργήστε μια ιστοσελίδα που να τους προσφέρετε αυτό που ψάχνουν.
  • Βελτιστοποιήστε την ιστοσελίδα για τις μηχανές αναζήτησης ώστε να σας βοηθήσουν να σας βρούνε οι άνθρωποι.

Ο στόχος των μηχανών αναζήτησης είναι να έχουν την καλύτερη ιστοσελίδα στην κορυφή των αναζητήσεων, για κάθε δεδομένο θέμα που τους ζητάτε. Έτσι αν εργάζεστε σκληρά για να δημιουργήσετε μια καλή ιστοσελίδα και στην συνέχεια την προωθήσετε αποτελεσματικά, θα μπορέσετε να πετύχετε μια καλύτερη κατάταξη.

Μην διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να σας οδηγήσουμε ώστε να κατανοήσετε τις έννοιες του διαδικτύου. Να δείτε τον κόσμο του internet από μια άλλη οπτική γωνία και να τον αξιοποιήσετε για την αύξηση της επιχειρηματική σας δραστηριότητας.

Ρωτήστε μας

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή απορία σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας! Θα είναι χαρά μας, να σας εξυπηρετήσουμε.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ζητήστε προσφορά

Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις που βασίζονται στα αποτελέσματα.

Αν ενδιαφέρεστε για κατασκευή ή για επανακατασκευή ιστοσελίδας, μπορείτε να ζητήσετε μια προσφορά συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο.

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Ζητήστε προσφορά