Το Google Analytics αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία στο διαδίκτυο για την παρακολούθηση και ανάλυση της επισκεψιμότητας μιας ιστοσελίδας. Σας προσφέρει ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών σχετικά με το ποιοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας, τι ψάχνουν σε αυτή καθώς και το πώς έφτασαν να την επισκεφθούν. Κάθε επιχείρηση που θέλει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο διαδίκτυο θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσει το Google Analytics.
Κάποιοι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων έχουν ακούσει για το Google Analytics και κάποιοι άλλοι δεν έχουν ενημερωθεί ποτέ. Άλλοι πάλι, μπορεί να το έχουν ήδη εγκατεστημένο στην ιστοσελίδα τους, αλλά δεν σπαταλούν το χρόνο να κοιτάξουν και να ερμηνεύσουν τις πληροφορίες σε σταθερή βάση.
Η διαδικτυακή σας παρουσία είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσετε στους υποψήφιους πελάτες το ποιοι είστε, πώς λειτουργεί η επιχείρησή σας και να τους ενημερώσετε για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχετε να τους προσφέρετε. Ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, το οποίο σημαίνει ότι η ιστοσελίδα σας είναι πιθανώς μία από τις πρώτες επαφές, που ένας πιθανός πελάτης θα έχει με την επιχείρησή σας. Παρακολουθώντας και κατανοώντας στο Google Analytics, τις διάφορες μετρήσεις της επισκεψιμότητητας της ιστοσελίδας σας, έχετε την δυνατότητα να βελτιώνετε συνεχώς την συνολική της απόδοση.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσοι άνθρωποι έρχονται στην ιστοσελίδα σας σε καθημερινή βάση; Το Google Analytics θα σας δώσει το ακριβές ποσοστό των μοναδικών επισκεπτών σε καθημερινή βάση. Μπορείτε να ρυθμίσετε τις παραμέτρους ώστε να δείτε τις τάσεις κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου ή απλά, μέρα με την μέρα.
Μετρώντας τον αριθμό των επισκεπτών που φτάνουν στην ιστοσελίδα σας κάθε μήνα, έχετε την δυνατότητα να καταλάβετε αν οι μηνιαίες επισκέψεις αυξάνονται ή μειώνονται. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στις αλλαγές του επιπέδου των επισκεπτών σας ανάλογα το μήνα. Στο Google Analytics μέσω της ανάλυσης αυτής της μέτρησης μπορείτε να προσδιορίσετε την αιτία για τις διακυμάνσεις των επισκεπτών της ιστοσελίδας και να σχεδιάσετε το επόμενο βήμα ώστε να επηρεάσετε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας. Για παράδειγμα, εάν η πλειοψηφία των επισκεπτών σας προέρχεται από τις προσπάθειες σας, μέσω των κοινωνικών δικτύων (Social Media), τότε μπορεί να θέλετε να επικεντρώσετε περισσότερο τις προσπάθειές σας σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, αν ένας μεγάλος αριθμός των επισκεπτών σας προέρχονται από τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (Google, Bing), τότε μπορεί να πρέπει να επενδύσετε σε μια καμπάνια προώθησης της ιστοσελίδας (π.χ. Newsletters) ή σε μια πληρωμένη διαφημιστική καμπάνια (π.χ. Google Adwords), προκειμένου να προσελκύσετε ακόμη περισσότερους επισκέπτες από το στοχευμένο κοινό σας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι νέοι επισκέπτες είναι σημαντικοί για την επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι βρίσκουν την ιστοσελίδα σας, το οποίο είναι καλό πράγμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καθοριστεί το ποσοστό των νέων επισκεπτών σε σχέση με το ποσοστό των επισκεπτών που επιστρέφουν, καθότι οι επισκέπτες που επιστρέφουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μετατραπούν σε πελάτες. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, κοστίζει τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο να αποκτήσετε έναν νέο πελάτη από το να διατηρήσετε έναν υπάρχον. Οι πελάτες που επιστρέφουν κοστίζουν λιγότερο μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει να έχετε ως στόχο, το ποσοστό των επισκεπτών που επιστρέφουν να είναι κάπου ανάμεσα στο 25% - 50%.
Ο χρόνος διαμονής των επισκεπτών στην ιστοσελίδα σας είναι σημαντικός. Προφανώς, όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουν οι επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας, τόσο το καλύτερο. Ο χρόνος διαμονής στην ιστοσελίδα έχει σχέση με τον τύπο της συσκευής που ένα άτομο χρησιμοποιεί για να δει την ιστοσελίδα σας. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί μια φορητή συσκευή για να δει την ιστοσελίδα σας, θα περάσει πιθανώς λιγότερο χρόνο σε κάθε σελίδα, αλλά είναι πιο πιθανό να ασχοληθεί περισσότερο με την κάθε σελίδα που επισκέπτεται.
Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ του ποσοστού εγκατάλειψης και του ποσοστού εξόδου. Το ποσοστό εγκατάλειψης είναι το πόσοι χρήστες ήρθαν στην ιστοσελίδα σας και έφυγαν πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στην ιστοσελίδα σας, για παράδειγμα να πλοηγηθούν σε κάποιο άλλο κομμάτι της ιστοσελίδας σας. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον ποσοστό εξόδου, που σας λέει το πόσοι χρήστες έχουν αφήσει την ιστοσελίδα σας, από την ιστοσελίδα που επισκέφθηκαν αρχικώς. Έχοντας υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι λάθος. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης ή ποσοστό εξόδου στη σελίδα επικοινωνίας, οι πιθανότητες είναι ότι οι επισκέπτες βρήκαν τις πληροφορίες που έψαχναν και θα έρθουν σε επαφή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγχετε το ποσοστό των επισκεπτών που έρχονται στην ιστοσελίδα σας και φεύγουν. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Για παράδειγμα, ίσως να μην βρήκαν αυτό που έψαχναν ή η λύση που τους προτείνετε δεν είναι σωστή για το πρόβλημά τους. Ίσως να μην τους αρέσει η διαδικτυακή ταυτότητα της επιχείρησής σας, ή μπορεί να μην μπορούν να πλοηγηθούν ευχάριστα στην ιστοσελίδα σας. Ανεξάρτητα από το γιατί οι επισκέπτες δεν μένουν στην ιστοσελίδα σας, θα πρέπει να έχετε χαμηλό ποσοστό. Διαφορετικά, ξοδεύετε χρόνο και χρήματα για μάρκετινγκ και διαφημιστικές καμπάνιες που φέρνουν λάθος επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας. Αν το ποσοστό εγκατάλειψης είναι υψηλό, θα πρέπει να κάνετε κάποια πρόσθετη έρευνα για να βρείτε το γιατί και πώς μπορείτε να το μειώσετε.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό στο Google Analytics. Θα πρέπει να μετρήσετε το ποσοστό μετατροπής για να καθορίσετε τη συνολική επιτυχία των προσπαθειών του μάρκετινγκ και της διαφήμισής σας. Όλες οι άλλες μετρήσεις ουσιαστικά καθορίζουν το πόσο υψηλό ή χαμηλό ποσοστό μετατροπής έχετε. Ως εκ τούτου, κατά την ανάλυση του ποσοστού μετατροπής, θα πρέπει να εργαστείτε προς τα πίσω και να το χρησιμοποιήσετε ως εργαλείο παρακολούθησης. Για παράδειγμα, εάν το ποσοστό μετατροπής είναι πολύ χαμηλό, αλλά οι μηνιαίες επισκέψεις της ιστοσελίδας σας είναι υψηλές, τότε θα πρέπει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι κάνουν οι επισκέπτες σας όταν έρχονται στην ιστοσελίδα σας. Φεύγουν αμέσως; Ξοδεύουν πολύ χρόνο στην ιστοσελίδα σας; Είναι ως επί το πλείστων νέοι επισκέπτες ή επισκέπτες που επιστρέφουν; Προέρχονται από μια πηγή παραπομπής, άμεση σύνδεση ή από ένα αποτέλεσμα αναζήτησης; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να λύσετε το παζλ ως προς το γιατί η ιστοσελίδα σας έχει καλή ή κακή απόδοση. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να καθορίσετε ποια βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε το ποσοστό μετατροπής σας.
Είτε πρόκειται να κατασκευάσετε ή επανακατασκευάσετε την ιστοσελίδα σας ή να την βελτιώσετε, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τις παραπάνω μετρήσεις σε κάθε στάδιο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης. Η ιστοσελίδα σας όχι μόνο πρέπει να είναι αισθητικά ευχάριστη, αλλά θα πρέπει να προσελκύει τους επισκέπτες, να τους προκαλεί να διαδράσουν με αυτήν, ώστε να μετατραπούν σε ευχαριστημένους πελάτες και να μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο η επιχείρησή σας. Το Google Analytics αποτελεί σίγουρα το καλύτερο σύμμαχο για την στρατηγική ανάπτυξη της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο.
Μην διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να σας οδηγήσουμε ώστε να κατανοήσετε τις έννοιες του διαδικτύου. Να δείτε τον κόσμο του internet από μια άλλη οπτική γωνία και να τον αξιοποιήσετε για την αύξηση της επιχειρηματική σας δραστηριότητας.
Αν έχετε κάποια ερώτηση ή απορία σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας! Θα είναι χαρά μας, να σας εξυπηρετήσουμε.
Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις που βασίζονται στα αποτελέσματα.
Αν ενδιαφέρεστε για κατασκευή ή για επανακατασκευή ιστοσελίδας, μπορείτε να ζητήσετε μια προσφορά συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο.
Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.