Φιλοξενία Ιστοσελίδας

Λέγοντας φιλοξενία ιστοσελίδας (Web Hosting) εννοούμε τον χώρο που αποθηκεύουμε την προσωπική ή επαγγελματική μας ιστοσελίδα. Σκεφτείτε το σαν ένα σπίτι όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε όλα σας τα υπάρχοντα, αλλά αντί για έπιπλα, ρούχα, τρόφιμα, μπορείτε να αποθηκεύσετε έγγραφα, εικόνες, βίντεο και οποιοδήποτε άλλα αρχεία ενός υπολογιστή. Οι άνθρωποι γνωρίζοντας την διεύθυνση του σπιτιού σας μπορούν να σας επισκεφτούν ή να σας αποστείλουν αλληλογραφία. Το ίδιο σχεδόν ισχύει και για την ιστοσελίδα σας. Γνωρίζοντας οι άνθρωποι την διεύθυνσή σας, δηλαδή το όνομα χώρου (Domain Name), μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα σας.

Φιλοξενία Ιστοσελίδας

Ο όρος φιλοξενία ιστοσελίδας αναφέρεται συνήθως στην εταιρεία που νοικιάζει υπολογιστές – διακομιστές (Servers) και την αδιάλειπτη παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο (Internet), έτσι ώστε άλλοι υπολογιστές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας.

Φιλοξενία Ιστοσελίδας (Web Hosting) και Κέντρο Δεδομένων (Data Center).
Δεν είναι το ίδιο;

Όταν αναφερόμαστε στην φιλοξενία ιστοσελίδας εννοούμαι τον διακομιστή (Server) ή την εταιρεία που μας νοικιάζει το χώρο. Όταν μιλάμε για κέντρο δεδομένων (Data Center) εννοούμε την εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για να στεγάσει τους διακομιστές (Servers).

Το κέντρο δεδομένων (Data Center) μπορεί να είναι ένα δωμάτιο, ένα σπίτι ή ένα μεγάλο κτίριο εξοπλισμένο με εφεδρική τροφοδοσία ρεύματος (Backup Unit), αδιάλειπτες παροχές επικοινωνίας δεδομένων, συστήματα ελέγχου κλιματισμού, πυρόσβεσης καθώς και ασφάλειας κτιρίου αλλά και ειδικών συσκευών προστασίας των δεδομένων.

Τύποι φιλοξενίας ιστοσελίδων

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τέσσερις (4) διαφορετικοί τύποι φιλοξενίας ιστοσελίδων:

  1. Κοινόχρηστη φιλοξενία (Shared Hosting)
  2. Εικονικός διακομιστής (Virtual Private Server - VPS)
  3. Αποκλειστικός διακομιστής (Dedicated Server)
  4. Φιλοξενία στο σύννεφο (Cloud Hosting)

Ενώ όλοι οι παραπάνω τύποι διακομιστών (Servers) θα λειτουργήσουν ως μέσο αποθήκευσης για την ιστοσελίδα και τα αρχεία σας, διαφέρουν ως προς την απόδοση, την ασφάλεια, την απαίτηση τεχνικών γνώσεων και φυσικά το κόστος.

Shared Hosting

Τι είναι η κοινόχρηστη φιλοξενία (Shared Hosting);

Στο Shared Hosting (κοινόχρηστη φιλοξενία), η ιστοσελίδα σας φιλοξενείται στον ίδιο διακομιστή (Server) με πολλές άλλες ιστοσελίδες, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από λίγες έως και εκατοντάδες ή χιλιάδες. Συνήθως όλες οι ιστοσελίδες μοιράζονται από κοινού τους πόρους του διακομιστή (Server), όπως την επεξεργαστική ισχύ (CPU), την μνήμη (RAM) και το δίσκο. Για τους παραπάνω λόγους το Shared Hosting είναι μια εξαιρετικά φθηνή λύση και μπορεί να φιλοξενηθούν ιστοσελίδες με μέτρια επισκεψιμότητα και απλό λογισμικό κατασκευής το οποίο δεν απαιτεί αρκετούς πόρους από τον διακομιστή (Server). Απαιτεί ελάχιστες τεχνικές γνώσεις.

Μειονεκτήματα κοινόχρηστης φιλοξενίας (Shared Hosting)

Τα μειονεκτήματα του Shared Hosting είναι ότι ο διαχειριστής της ιστοσελίδας έχει περιορισμένη πρόσβαση όσο αναφορά τον διακομιστή (Server), υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα να διαχειριστεί υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας (Traffic Spikes), η απόδοση της ιστοσελίδα σας μπορεί να επηρεαστεί από άλλες ιστοσελίδες που φιλοξενούνται στον ίδιο διακομιστή (Server).

Virtual Private Server

Τι είναι o Εικονικός διακομιστής (Virtual Private Server - VPS);

Με ένα ειδικό λογισμικό ένας διακομιστής (Server) μεγάλων δυνατοτήτων χωρίζεται σε μικρότερους εικονικούς διακομιστές (Virtual Servers), όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ιστοσελίδες μεγάλων δυνατοτήτων. Και σε αυτό τον τύπο φιλοξενίας οι πόροι του διακομιστή μοιράζονται όσο αναφορά την επεξεργαστική ισχύ (CPU), την μνήμη (RAM) και τον δίσκο. Το περιβάλλον φιλοξενίας όμως είναι ασφαλέστερο. Σε αυτό τον τύπο φιλοξενίας χρειάζονται κάποιες πιο εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις.

Μειονεκτήματα εικονικού διακομιστή (Virtual Private Server - VPS)

Και σε αυτό τον τύπο φιλοξενίας υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα να διαχειριστεί υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας (Traffic Spikes) ενώ η απόδοση της ιστοσελίδα σας μπορεί και πάλι να επηρεαστεί.

Dedicated Server

Τι είναι ο αποκλειστικός διακομιστής (Dedicated Server);

Στην ουσία νοικιάζεται ένα ολόκληρο διακομιστή (Server). Έχετε πλήρη πρόσβαση και πλήρη έλεγχο του διακομιστή (Server) όσο αναφορά τους πόρους αλλά και τα προγράμματα. Αυτός ο τύπος φιλοξενίας έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας (Traffic Spikes) ενώ η απόδοση της ιστοσελίδα σας είναι η μέγιστη. Χρειάζονται εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις προσφέρετε η δυνατότητα διαχείρισης ενός τέτοιου διακομιστή από ένα εξειδικευμένο τεχνικό κατόπιν μηνιαίας αμοιβής.

Μειονεκτήματα αποκλειστικού διακομιστή (Dedicated Server)

Δυστυχώς με τη μεγάλη δύναμη έρχεται… και το μεγάλο κόστος. Ο αποκλειστικός διακομιστής (Dedicated Server) είναι αρκετά ακριβός και συνιστάται μόνο σε όσους χρειάζονται το μέγιστο έλεγχο και την καλύτερη απόδοση της ιστοσελίδας τους.

Cloud Hosting

Τι είναι η φιλοξενία στο σύννεφο (Cloud Hosting);

Λέγοντας Cloud Hosting εννοούμαι μια ομάδα διακομιστών (Servers) που συνεργάζονται μεταξύ τους. Οι ιστοσελίδες μοιράζονται από κοινού τους πόρους του συνόλου των διακομιστών (Servers), καθώς επίσης μπορούν να διαχειριστούν υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας (Traffic Spikes).

Μειονεκτήματα φιλοξενίας στο σύννεφο (Cloud Hosting)

Παρόλο που μπορείτε να έχετε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε στα δεδομένα και τις πληροφορίες που αποθηκεύονται σε αυτό το τύπο φιλοξενίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογική λύση αρκετά συχνά υπόκειται σε διακοπές και άλλα τεχνικά ζητήματα. Δεδομένου ότι η υποδομή φιλοξενίας στο σύννεφο (Cloud Hosting) είναι εξ ολοκλήρου ιδιοκτησία της κάθε εταιρείας και η διαχείριση καθώς και η παρακολούθηση γίνεται μόνο από τον πάροχο αυτής της υπηρεσίας, δεν μπορείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο στους πόρους του συστήματος και των προγραμμάτων.

Μην διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να σας οδηγήσουμε ώστε να κατανοήσετε τις έννοιες του διαδικτύου. Να δείτε τον κόσμο του internet από μια άλλη οπτική γωνία και να τον αξιοποιήσετε για την αύξηση της επιχειρηματική σας δραστηριότητας.

Ρωτήστε μας

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή απορία σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας! Θα είναι χαρά μας, να σας εξυπηρετήσουμε.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ζητήστε προσφορά

Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις που βασίζονται στα αποτελέσματα.

Αν ενδιαφέρεστε για κατασκευή ή για επανακατασκευή ιστοσελίδας, μπορείτε να ζητήσετε μια προσφορά συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο.

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Ζητήστε προσφορά